Никола Филипов

Никола Филипов
*
Име:Никола Филипов
Псевдоним:Чичко Филипов
Професия:телевизионен водещ
Починал:17.05.2016 г.

Никола Филипов е първият български телевизионен говорител. Роден е през 1930 г. Завършва актьорско майсторство в театралната академия, но вместо сцената предпочита новинарското студио на радио "Христо Ботев". След това го канят в създаващата се българска телевизия да чете новините. За първи път е на екран на 5 ноември 1959 година, тогава гръмнало осветлението и всичките стъкла се посипали върху главата му, докато бил в ефир. Никола Филипов работи в Националната телевизия 32 години. Съобщава за събитията от 10 ноември 1989 година и оставката на Тодор Живков.

Заради участието му в "Лека нощ, деца" с актрисата Славка Рачева децата го наричат чичко Филипов. Телевизионният говорител твърди, че това прозвище е най-голямата му награда.

Носител на орден "Кирил и Методий" първа степен. През 2010 г. му е връчен почетния знак "Златен век". Удостоен е със званията "Заслужил артист" и "Изявена личност на район "Искър".

Никола Филипов е пенсионер от 1990 г. и именно тогава е последният му ефир. Разведен, с двама синове и две внучки.

Мнения за Никола Филипов


 

Други български водещи
Днес е 23.01.2019 г.

На тази дата са родени: Андреа, Денис Ризов

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

На 20 август 1999 година е открит паметник на актьора в родния му град Бургас. Част от средствата са набрани чрез благотворителна изложба, специално организирана за случая.
вижте за кой се отнася друго

Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.