Симеон I

Симеон I
*
Име:Симеон I Велики
Категория:български владетели
Починал:27.05.0927 г.
    

Симеон Велики е роден най-вероятно през 864 г. и затова е наречен "дете на мира". Симеон е третият син на Борис. Първият е измежду всички български владетели и сред синовете на княз Борис, който е възпитан изцяло в християнската традиция. Пратен е да се обучава в най-доброто учебно заведение за времето си - Магнаурската школа (около 878 г.), защото се очаква един ден той да стане глава на Българската църква. Вместо това обаче, след опита на брат му Владимир Расате да върне езичеството в България - именно "отдалият се на свято подвижничество", т.е. замонашилият се Симеон е призван да седне на трона на българските царе.

Възкачването му става през 893 г. и е във връзка със знаменателния Преславски църковен събор (893 г.). По време на събора се взима решение в Българската църква богослужението да се извършва на роден език, вместо на гръцки.

Цар Симеон Велики е основен идеолог на това България да се превърне в "държавата на духа" в Средновековна Европа. Благодарение на него нашата страна през X в. става първата славяноезична империя в историята. У нас започва развитието си нова европейска християнска цивилизация, основана върху старобългарския език, която през вековете ще се превърне в неумолим съперник, но и необходим партньор на по-старите (гръкоезична и латиноезична) християнски цивилизации. Симеоновият "Златен век", съзнателно или не, става модел на подражание за векове напред.

Мнения за Симеон I


 

Други български владетели

21   4
Тервел
17   10
Борис III
27   5
Борис IДнес е 18.10.2019 г.

Имен ден имат: Злата, Златимира

На тази дата са родени: Николай Николаев, Михаил Христов, Илия Лингорски, Васил Попович

Годишнина от смъртта на: Григор Димитров - 3 години (2016 г.)

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

На негово име е наречен драматичният театър в Димитровград.
вижте за кой се отнася друго

Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.