Иван Гайтанджиев

Иван Гайтанджиев
Категория:български журналисти
Професия:журналист, политик и дипломат
Роден:03.08.1945 г. в София
Зодия:зодия Лъв
    

Иван Гайтанджиев е роден в София. Завършва втора английска езикова гимназия в София през 1965 г. Военната си служба отбива като преводач във ВНВУ "Васил Левски", В. Търново и в София.

Завършва "Международни икономически отношения" във Висшия икономически институт "Карл Маркс" - София през 1972 г.

Гайтанджиев е бил политически коментатор и наблюдател в Българска национална телевизия (1969-1975). Като в периода 1971-1974 г. е междувременно и политически съветник на председателя на Комитета за наука технически прогрес и висше образование.

Специализира като политически наблюдател на САЩ, Великобритания, Франция, Япония и Близкия изток. Кореспондент на Българска телеграфна агенция в Пекин (1975-80) и Токио (1980-1986). Политически наблюдател в БТА (1986-1987). Кореспондент на БТА във Вашингтон (1987-1991).

Иван Гайтанджиев е член на Съюза на българските журналисти.

От 1995 г. е заместник-председател на Комитета по правата на човека.

Освен в Токио Иван Гайтанджиев е бил кореспондент на БТА в Пекин и Вашингтон. Като журналист и коментатор се среща с Джордж Буш-старши, Дън Сяо Пин, Хенри Кисинджър, Хелмут Кол, Евгений Примаков. Гайтанджиев е автор на публицистични филми и стотици публикации.

Иван Гайтанджиев е член на БСП от 1967 г. Депутат от Ловеч в 36 народно събрание, от София в 37 НС. Ръководител на делегацията на Народното събрание в Северноатлантическата асамблея.

На 13 май 2007 г. Иван Гайтанджиев е назначен за посланик на България в Египет и Република Судан, със седалище в Кайро. През 2009 г. на извънредна сесия Съветът на Лигата на арабските държави е утвърден за упълномощен акредитиран посланик в Лигата.

По покана на Държавния департамент и Конгреса на САЩ е специализирал по темата "Глобални процеси в международните отношения". Има и специализация в Центъра "Маршал", Гармиш Партенкирхен в Германия, по покана на Парламентарната асамблея на НАТО на теми "Европейска сигурност" и "Евроатлантическо партньорство".

Мнения за Иван Гайтанджиев


 

Други български журналисти
Днес е 20.09.2019 г.

На тази дата са родени: Аксиния, Ралица Паскалева, Пламен Димитров, Снежана Ботушарова

Годишнина от смъртта на: Станислав Стратиев - 19 години (2000 г.)
Атанас Маргаритов - 21 години (1998 г.)

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Той и съпругата му Кристина Санчес само веднъж са се появявали заедно пред медиите.
вижте за кой се отнася друго

Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.