Албена Денкова

Албена Денкова
Име:Албена Петрова Денкова
Категория:български спортисти
Професия:състезателка по фигурно пързаляне
Родена:03.12.1974 г. в София
Зодия:зодия Стрелец
Имен ден:28 Март
страница:отворете
 Потребителски въпроси
Трябваше ли да се откаже от Ставински след катастрофата край Приморско?
Албена Денкова е родена в София. Още от най-ранна детска възраст спортува. Започнала е като гимнастичка на 4 години, а когато става на 8 започва да се занимава с фигурно пързаляне. Тя има по-малка сестра - Ина Демирева, която също е състезателка по фигурно пързаляне. Денкова е завършила икономика в Софийския университет "Свети Климент Охридски".  

Първи партньор на Денкова на леда е Христо Николов, но през 1996 г. Максим Стависки заема неговото място. Освен професионални, те скоро стават и интими партньори. След световното първенство през 2005 Денкова и Стависки заминават да тренират в Делауеър, САЩ при Наталия Линичук и Генади Карпоносов. До тогава техен треньор е Алексей Горшков.

На световното първенство в Калгари, 2006 г. Албена и Максим стават световни шампиони. Това е първият златен медал за България във фигурното пързаляне, а на световното първенство в Токио, 2007 г. двамата стават за втори път световни шампиони.

Тя е определена за Спортист №1 на България - 2006 и Спортист №2 на България - 2007.

През 2007 г. е наградена от Георги Първанов с орден Стара планина първа степен "за изключителния ѝ принос за развитието на физическото възпитание и спорта в Република България." През октомври 2006 г. Албена Денкова е избрана за президент на Българска федерация по кънки. През януари 2009 г. Денкова подаде оставка, но тя не бе приета. Причините за решението ѝ са лични, като тогава тя заявява, че трябва да е до партньора си Ставински, тъй като той изживява труден момент (Автомобилна катастрофа край Приморско, предизвикана от него, при която загива едно момче, а момиче изпада в кома).

След приключване на състезателната си кариера Денкова и Стависки участват в множество шоупрограми. През сезона 2009-2010 г. стават хореографи на Бриан Жубер. През 2016 г. Албена Денкова и Максим Ставински взеха участие в шоуто на Евгени Плюшченко "Кралете на леда" в София.

На 30 януари 2011 г. Денкова става майка. Ражда се синът им с Максим - Даниел.
  • Заедно с Максим Ставински са първите българи, които печелят медал на световно първенство по фигурно пързаляне.
  • Заедно с Максим Стависки са почетни граждани на Царево.

Едно е ясно: не искам да съм примадона и да гледам на всички от високо.


Мнения за Албена Денкова


 

Други български спортисти
Днес е 28.10.2020 г.

Имен ден имат: Параскева, Лъчезар, Лъчезара

На тази дата са родени: Евтим Евтимов, Бетина Жотева


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

През март 2005 заема второ място на супертурнира в Линарес с равен брой точки с Гари Каспаров и победа над него. След нея руският шампион се отказва официално от състезателна кариера и това е последната му партия.
вижте за кой се отнася друго