Албена Денкова

Албена Денкова
Име:Албена Петрова Денкова
Професия:състезателка по фигурно пързаляне
Родена:03.12.1974 г. в София
Зодия:зодия Стрелец
Имен ден:28 Март
страница:отворете
 Потребителски въпроси
Трябваше ли да се откаже от Ставински след катастрофата край Приморско?

Албена Денкова е родена в София. Още от най-ранна детска възраст спортува. Започнала е като гимнастичка на 4 години, а когато става на 8 започва да се занимава с фигурно пързаляне. Тя има по-малка сестра - Ина Демирева, която също е състезателка по фигурно пързаляне. Денкова е завършила икономика в Софийския университет "Свети Климент Охридски".  

Първи партньор на Денкова на леда е Христо Николов, но през 1996 г. Максим Стависки заема неговото място. Освен професионални, те скоро стават и интими партньори. След световното първенство през 2005 Денкова и Стависки заминават да тренират в Делауеър, САЩ при Наталия Линичук и Генади Карпоносов. До тогава техен треньор е Алексей Горшков.

На световното първенство в Калгари, 2006 г. Албена и Максим стават световни шампиони. Това е първият златен медал за България във фигурното пързаляне, а на световното първенство в Токио, 2007 г. двамата стават за втори път световни шампиони.

Тя е определена за Спортист №1 на България - 2006 и Спортист №2 на България - 2007.

През 2007 г. е наградена от Георги Първанов с орден Стара планина първа степен "за изключителния ѝ принос за развитието на физическото възпитание и спорта в Република България." През октомври 2006 г. Албена Денкова е избрана за президент на Българска федерация по кънки. През януари 2009 г. Денкова подаде оставка, но тя не бе приета. Причините за решението ѝ са лични, като тогава тя заявява, че трябва да е до партньора си Ставински, тъй като той изживява труден момент (Автомобилна катастрофа край Приморско, предизвикана от него, при която загива едно момче, а момиче изпада в кома).

След приключване на състезателната си кариера Денкова и Стависки участват в множество шоупрограми. През сезона 2009-2010 г. стават хореографи на Бриан Жубер. През 2016 г. Албена Денкова и Максим Ставински взеха участие в шоуто на Евгени Плюшченко "Кралете на леда" в София.

На 30 януари 2011 г. Денкова става майка. Ражда се синът им с Максим - Даниел.
  • Заедно с Максим Ставински са първите българи, които печелят медал на световно първенство по фигурно пързаляне.
  • Заедно с Максим Стависки са почетни граждани на Царево.

Едно е ясно: не искам да съм примадона и да гледам на всички от високо.


Мнения за Албена Денкова


 

Други български спортисти
Днес е 25.06.2019 г.

На тази дата са родени: Васил Попов

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Нос Алеко на антарктическия остров Ливингстън, връх Алеко в планината Рила, както и местността и туристически център Алеко на планината Витоша са именувани на него.
вижте за кой се отнася друго

Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.