Васко Кръпката

Васко Кръпката
Име:Васил Георгиев
Категория:български певци
Професия:певец
Роден:06.06.1959 г. в София
Зодия:зодия Близнаци
Васко Кръпката завършва техникум по автотранспорт и е шофьор, и автомеханик по професия.

Васко Кръпката започва музикалната си кариера през 1980-те, свирейки като барабанист в група "Паралел 42" в Скандинавските страни (1984 - 1986) и "Старт" на Мими Иванова и Развигор Попов (1986 - 1989).

Унгарският филм "Плешивото куче" (с участието на групата "Хобо блус бенд") му дава идеята за бъдещето и през септември 1989 създава групата "Подуене блус бенд", която е една от първите блус-формации в България. С верен усет за актуалност, нестандартни идеи и остроумие, съчетани с точно следване на принципите на ритъм-енд-блуса. Песните му са повлияни от края на комунистическия режим. Така Васко се превръща в една от най-популярните фигури в България в началото на 1990-те. Сред известните песни от началния период на групата са "Бюрократ", "Слънчев бряг блус" и "Комунизмът си отива".

Участва в много митинги, барикади и други прояви за сваляне на комунистическия режим. Провежда турнета в България и чужбина, свири в затвора в Бухово, в Зала 1 на Националния дворец на културата, от покрива на площад "Гарибалди" в София, в мазето на театър "Ла Страда", на барикадите в Дупница, на концерта по посрещането на Бил Клинтън в София, прави концерти за болни деца и домове за сираци, участва в шумни рокерски събори, на Super Blues Festival Bucurest '95 с хедлайнер Джон Мейъл, свири от покрива на движещ се автобус на "Фестивала на Таратайката" в Пловдив, участва в Blues Fest Бургас, на бирени фестивали в София и др., в бирарията на Хайнекен в Амстердам, в училището за дипломати в Бон, в затвора в Кьолн, в Jazzgalerie Bonn и Jazz House Kansas City, Buddy Guy's Leggents - Chicago.

Васко Кръпката ежегодно е организатор на фестивала "Цвете за Гошо", посветен на Георги Минчев и Sofia Blues Meeting, софийския пролет-есен блус фестивал, а от 2015 организира Благоевград Blues&Jazz фестивал.

През 2009 г. е хедлайнер на фестивала "Blues Goes East" в Карлсруе, а 2014 Cluj Blues Fest и Danube Jazz&Blues' в Румъния.

Васко Кръпката води радиопредаването за блус музика "Карай да върви, това е блус" първо в радио Мила Голд и по-късно в радио Star FM. Предаването е спряно през 2010 г. Кръпката е водещ и на телевизионно предаване със същото име по телевизия СКАТ, в което кани и представя млади рок и блус музиканти и групи. Предаването се излъчва на живо от студиото на СКАТ в София всеки четвъртък от 22:30.

През 2010 г. издава албума Емигранти, темата на който е духовната и физическата емиграция.

Две от песните на Васко Кръпката се изучават в учебници по музика "100 години рокендрол" и "Нека бъде светлина".

На 24 май 2018 пет от текстовете на песни на Васко Кръпката, "Комунизмът си отива", "Кучето на крайния квартал", "Нека бъде светлина", "Ден след ден" и "Емигранти" влизат в Библиотека на Конгреса на САЩ, в алманаха "Любослов", годишник на българските писатели в САЩ и по света.

Мнения за Васко Кръпката


 

Други български певци

11   18
ДженаДнес е 09.04.2020 г.

На тази дата са родени: Михаил Александров


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

На 20 август 1999 година е открит паметник на актьора в родния му град Бургас. Част от средствата са набрани чрез благотворителна изложба, специално организирана за случая.
вижте за кой се отнася друго