Дани Милев

Дани Милев
Категория:български певци
Професия:певец, музикант, композитор и текстописец
Роден:16.05.1968 г. в София
Зодия:зодия Телец
Композира първата си песен още на 10-годишна възраст за училищен конкурс. Свири на класическа китара. През 1993 г. неговата група "Хадес" печели специалната награда на "Меридиан Рок Шоу". Групата е създадена през 1988 г. и в този период Дани Милев пише песните си сам, а понякога и заедно с Асен Димитров. През 1996 г. издава албума "Утро над града", продуциран от Тончо Русев, с който той стартира кариерата си на певец, композитор и текстописец. По-късно Дани Милев пише и песните за групата "Хадес", от която е част.

Работи с Дони и Момчил, Нона Йотова, Нети, Ваня Костова, Графа, Стефан Вълдобрев, Дони, Нина Николина, Поли Генова и много други. Дани Милев има издадени 3 самостоятелни сингъла, получили признанието на публика, медии и критика: "Светлината и мрака", "Малък дъжд" и "Няма време". Пред завършване и издаване е и на първия си самостоятелен албум, който ще представи на почитателите си с концертно турне.

Изявява се както като солов изпълнител, така и с групата си, съвместно с Марияна Попова, с Поли Генова, но най-вече начело на "Дани Милев бенд".

През 1997 г. заедно с Мишо Шишков и Калин Вельов аранжира и записва песента "Синьо безвремие" на Нона Йотова. В този период аранжира музиката на Стефан Вълдобрев за американска кино продукция с участието на Силвестър Сталоун.

През 2000 г. Дани Милев отваря свое собствено студио, наречено "Фабула". Там освен собствена музика, той реализира и няколко албума на други изпълнители - "Не завиждам" на Нона Йотова, дебютния албум на Нети, както и "Естрада" на Дони.

Аранжира албум на Нона Йотова "Тера инкогнита" през 2003 г. Прави наново аранжимента на песента "Джени" по стиховете на Робърт Бърнс. "Джени" достига до върховете на класацията на Българското национално радио. Композитор е също така на музиката за телевизионното предаване "Непозната земя", което се излъчва по Българската национална телевизия.

През 2004, 2005 и 2006 г. Дани Милев заедно със своя приятел Дони аранжира и записва музиката за театралните награди "Аскеер".

Аранжира и музиката за световноизвестните хитови пиеси "Ножица-трепач" и "Копче за сън" а през 2007 г. аранжира музиката за авторския моноспектакъл на Камен Донев.

На 3 август 2019 г. печели Първа награда на 37-то издание на ,,Бургас и морето" с песента - ,,Това си ти".

Мнения за Дани Милев


 

Други български певци
Днес е 13.07.2020 г.

На тази дата са родени: Ангел Русев


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

За цялото му управление като княз на България се сменят 10 правителства, 4 обикновени и едно Велико народно събрание.
вижте за кой се отнася друго