Бойко Василев

Бойко Василев
Име:Бойко Василев Петров
Категория:български журналисти
Професия:журналист и телевизионен водещ
Роден:09.01.1970 г. в Перник
Зодия:зодия Козирог
През 1989 г. завършва 91 немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов" в София със златен медал и печели първо място на Националната олимпиада по литература. Същата година е приет в специалността "журналистика" на СУ Св. Климент Охридски; дипломира се през 1994 г. с пълно отличие.

Редовната си военна служба отслужва през 1994 - 1995 като школник в Националната школа за запасни офицери в Плевен. През 2001 г. защитава дисертация на тема "Утопии и антиутопии на новите медии", за която Висшата атестационна комисия му присъжда титлата "доктор". Посещава редица курсове за подготовка - за германска култура в Хайделберг (1993), за телевизионна журналистика в Кардиф (1993), журналистическото училище "Хенри Нанен" в Хамбург (1997).

Още като студент Бойко Василев сътрудничи на различни медии, в които излизат негови публикации: вестниците "Поглед" и "1000 дни", програма "Христо Ботев" на БНР и Втора програма на БНТ (предаването за наука "Еврика"). Води четири издания на забавното предаване "Формула 5". Става част от екипа на студентска програма "Ку-Ку", където е автор на "нубийския епизод". От 1992 нататък става репортер в централната емисия "По света и у нас", където отразява теми, свързани с вътрешната политика и правосъдието.

През 1993 година Бойко Василев е назначен за репортер в седмичното обзорно предаване "Панорама" и се профилира като експерт по балканската тематика. Отразява за БНТ актуалните събития в Сърбия, Хърватия и Република Македония, войната в Босна и Херцеговина (1994 и 1995), конфликтът в Косово (1998), ударите на НАТО в Белград (1999), протестите срещу Слободан Милошевич (2000). В рамките на предаването води своя авторска коментарна рубрика по международни въпроси. Едновременно с това води няколко издания на "Панорама", замествайки титулярния тогава водещ Иван Гарелов.

През септември 2000 г. Бойко Василев става основен водещ и продуцент на "Панорама", като по различно време изпълнява длъжностите "главен редактор Актуални предавания", "главен продуцент Актуални програми" и "директор на дирекция "Информация". Успоредно с основната си работа, снима репортажи и документални филми - и от 2010 г. до 2016 г. продуцира документалната поредица по международна тема "Светът на живо". Отразява войните в Сирия (2012) и Ирак (2015), а през юни 2001 организира специално издание на "Панорама" от Скопие, във връзка с конфликта в Македония.

Владее английски, руски, немски, испански, босненски/сръбски/хърватски и ползва френски.

Мнения за Бойко Василев


 

Други български журналисти
Днес е 14.12.2019 г.

Имен ден имат: Снежа, Снежана, Снежка, Снежи, Снежна, Снежанка

На тази дата са родени: Теодора Духовникова, Свилен Нейков, Людмил Кирков, Иван Вуцов, Виден Табаков

Годишнина от смъртта на: Ангел Каралийчев - 47 години (1972 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

По повод годишнина от рождението на актьора БНБ пусна през 2013 г. медна възпоменателна монета "90 години от рождението на Апостол Карамитев". Номиналната ѝ стойност е 2 лева, изработена е от мед, с проба 999/1000; с тегло 16.4 г; диаметър 34,2 мм; тираж 3000 броя.
вижте за кой се отнася друго