Валя Балканска

Валя Балканска
Име:Валя Младенова Балканска
Категория:български певци
Професия:народна певица
Родена:08.01.1942 г. в с. Арда
Зодия:зодия Козирог
    

Кариерата на Валя Балканска (родена Фейме Кестебекова в българо-мохамеданско семейство) започва през 1960 година, като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци "Родопи" − Смолян, където получава и новото си име. В репертоара ѝ, освен "Излел е Делю хайдутин", влизат още народни песни като "Шар планина", "Девойко, бално ли ти е", "Триста са пушки пукнали", "Хайдутине се молеха", "А бре, юначе лудо и младо", "Горо ле, горо зелена", "Майчинско, стара майчинско".

Най-известният ѝ запис − самостоятелно изпълнение на песента "Излел е Делю хайдутин" − е направен в края на 60-те години на ХХ век от американския изследовател на българския фолклор Мартин Кьонинг и е издаден на плоча в САЩ. Няколко години по-късно екземпляр от плочата попада случайно сред закупените за прослушване записи при подготовката на Златната плоча − послание от Земята, което да полети извън пределите на Слънчевата система на борда на два идентични космически летателни апарата от програмата "Вояджър" на НАСА. Песента е включена в окончателната 90-минутна селекция от музикални произведения от Карл Сейгън и полита най-напред на "Вояджър 2", който е изстрелян 20 август 1977 г., а две седмици по-късно − на 5 септември 1977 г. − и на "Вояджър 1". На 25 август 2012 г. "Вояджър 1" става първият обект с човешки произход, който напуска Хелиосферата и навлиза в Междузвездната среда.

По повод 60-ата си годишнина и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство през 2002 г. Валя Балканска е наградена с орден "Стара планина".

Мнения за Валя Балканска


 

Други български певци
Днес е 18.10.2019 г.

Имен ден имат: Злата, Златимира

На тази дата са родени: Николай Николаев, Михаил Христов, Илия Лингорски, Васил Попович

Годишнина от смъртта на: Григор Димитров - 3 години (2016 г.)

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Той е един от петимата шахматисти в света, успели да преминат ЕЛО от 2800 точки с 2013 т., които постига през юли 2006 година и през юли 2009 година.
вижте за кой се отнася друго

Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.