Живко Вангелов

Живко Вангелов
Име:Живко Атанасов Вангелов
Категория:български спортисти
Професия:борец
Роден:07.07.1960 г. в Нова Загора
Зодия:зодия Рак

Състезател по борба, класически стил в категория до 62 кг. Състезава се за отбора по борба на Левски-Спартак. Печели сребърен медал на Летните олимпийски игри в Сеул в категория до 62 кг. Двукратен европейски шампион е през 1983 и 1987 година и двукратен световен шампион през 1985 и 1987 година в борба класически стил.

Завършва спортното училище в Хасково и тренира при Иван Георгиев. Отбива военната си служба в "Тракия" - Пловдив, където става шампион за младежи. Кандидатства и е приет за студент в НСА "Васил Левски". Печели мъжкия шампионат на страната. След първата година от следването се прехвърля задочно и се състезава от "Левски-Спартак".

Титулярното място в категорията завоюва на контролните преборвания за европейското първенство - 1983 г. В Будапеща той дебютира с европейска титла. Победи съперниците си, на които приложи 16 хватки и спечели 40 технически точки.

Двукратен световен шампион от Колботен - Норвегия, 1985 г. и Клермон Феран - Франция, 1987 г. Вицеолимпийски шампион от Сеул, 1988 г. Двукратен европейски шампион - 1985 г. в Будапеща и Тампере - Финландия, 1987 г. Бронзов медалист от световното първенство през 1986 г. Признат от FILA за борец №1 на света през 1987 година.

Мнения за Живко Вангелов


 

Други български спортисти
Днес е 19.10.2019 г.

На тази дата са родени: Дивна


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Заедно с Максим Стависки са почетни граждани на Царево.
вижте за кой се отнася друго