Николай Учиков

Николай Учиков
Категория:български спортисти
Псевдоним:Секача
Професия:волейболист
Роден:13.04.1986 г. в Пазарджик
Зодия:зодия Овен
Николай Учиков е роден в Пазарджик, където прави и първите си стъпки във волейбола. През 2004 година преминава в Локомотив (Пловдив), където играе до 2006 година. След това преминава в столичния Левски, където играе до 2009 година. През същата година става първият му трансфер в чужбина - не къде да е, а в гранда Трентино Волей (Тренто).

Следва тригодишен период в италианското първенство, в Кавриаджо, Палаволо (Падова) и Палаволо (Молфета). През сезон 2013/2014 той отново се завръща в Тренто, като става световен клубен шампион с тима. Следва една година в руската Суперлига, където облича екипа на Тюмен. От 2014 година започва аржентинският период на Учиков - преминава в УПЦН (Сан Хуан), с който става шампион и печели купата на страната. През изминалия шампионат бе част от гръцкия ПАОК - със солунския тим спечели купата на страната.

За първи път е повикан в мъжкия национален отбор през 2008 година. През 2015 става четвърти с тима на Европейското първенство в София.

Мнения за Николай Учиков


 

Други български спортисти
Днес е 27.01.2020 г.

На тази дата са родени: Орхан Мурад, Георги Кадурин, Божидар Лечев


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

През 2005 г. той получава Шахматен Оскар за изключителните си постижения през годината. Топалов е първият и единствен българин, носител на това отличие и на званието "Световен шампион".
вижте за кой се отнася друго