Георги Найденов

Георги Найденов
*
Категория:български певци
Псевдоним:Гого
Професия:поп-певец
Роден:06.08.1949 г. в Бургас
Зодия:зодия Лъв
Починал:10.01.2014 г.
Три години е пял в училищната група "Корали", преди да започне музикалната си кариера през 1969 година, когато става част от естрадния оркестър към Културния дом на транспорта, с ръководител Стефан Диомов. Там се среща със съпругата си Ева Найденова.

През 1971 г. Гого и Ева, заедно с Анастасия Бинчева - Сия и Хари Шерикян (заменен по-късно от Яким Якимов, на свой ред - от Иван Христов - Славея), създават вокалния квартет "Тоника". Идеята е да са аналог на италианския квартер "Рики е повери". С песните си печелят редица награди.

През 1975 година Гого завършва Висшия химикотехнологичен институт, но никога не е работил по специалността си, занимава се изцяло с музика.

През 1981 г. Гого, Ева, Иван Христов, Красимир Гюлмезов и Виолета Гюлмезова създават групата "Домино". През 1985 г. групата печели II награда от конкурса "Кехлибареният славей" в Сопот, Полша, както и наградите на Полското радио и телевизия и на публиката. През 1986 г. "Домино" печели II награда на фестивала "Златният Орфей" и жъне голям успех на дрезденския "Шлагерфестивал".[1]

През 1994 г. по-голямата част от вокалистите от "Тоника", "Домино" и "Тоника СВ" се събират, за да направят сборната формация "Фамилия Тоника". Групата изпълнява много от най-известните шлагери на "Тоника", "Тоника СВ" и "Домино", но създава и нови песни.

Мнения за Георги Найденов


 

Други български певци

8   22
МарияДнес е 09.04.2020 г.

На тази дата са родени: Михаил Александров


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Площад „Княз Александър Батенберг” в София носи неговото име от 2007 г.
вижте за кой се отнася друго