Благой Рагин

Благой Рагин
Име:Благой Рагин
Категория:други известни българи
Професия:ресторантьор
Роден:08.09.1945 г. в с. Ярлово (Самоковско)
Зодия:зодия Дева
Благой Рагин завършва Техникум по обществено хранене в София. Занимава се главно с ресторантьорство. Бил е управител на едни от най-реномираните заведения и ресторанти в столицата. Учредител е на Съюз на частните хотелиери и ресторантьори в България през 1993 година. От създаването до сега е председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), основател и пожизнен президент на Балканския алианс на хотелиерските асоциации (BAHA), учреден през 2005 г. в гр. Охрид, Македония. Семеен, с двама синове.
Открил е първия частен семеен хотел у нас в Симеоново още преди демократичните промени. Лично Тодор Живков дал благословията си за идеята на Рагин и сам давал зор хотелът да бъде готов до есента на 1988 година, преди посещението на съветския лидер Михаил Горбачов у нас, за да види гостът, че и в "малка България се прави нещо за перестройката".

След 24 години начело на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация председателят й Благой Рагин подава оставка. Повод за оттеглянето му е изказване пред "Нова телевизия" от сряда, в което той призова да не се шуми много покрай случая, при който шведски турист ритна брутално камериерка в хотел "Марвел" в Слънчев бряг. Заради това, според Рагин, българският туризъм можел да загуби позиции на скандинавските пазари. Абсурдните думи на председателя на асоциацията предизвикват силно обществено недоволство и призиви да се оттегли от поста, включително и от министъра на туризма Николина Ангелкова.

Рагин обяснява, че се оттегля от председателското място по свое желание заради създаденото напрежение и с цел да се успокои ситуацията.

Мнения за Благой Рагин


 

Други други известни българи
Днес е 23.01.2020 г.

На тази дата са родени: Андреа, Денис Ризов


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Портретът му е върху банкнотата от 100 лева.
вижте за кой се отнася друго