Вяра Анкова

Вяра Анкова
Име:Вяра Анкова
Категория:български журналисти
Професия:журналист и телевизионен водещ
Родена:05.02.1966 г. в София
Зодия:зодия Водолей
Вяра Анкова учи в Английската гимназия в София, а след това завършва Софийския университет със специалност "Английска филология".

В БНТ започва работа през 1991 г. в отдел "Обмен за чужбина", а след това се прехвърля в съботно-неделния блок "Добро утро" с Александър Авджиев. Тя е сред първите водещи в предаването, като същевременно работи като репортер и редактор.

Продължава образованието си със специализация по журналистика в щата Уисконсин, САЩ, както и специализация в същата област в британската медийна мрежа BBC. Малко след това печели конкурс на CNN за чуждестранни специализанти, който ѝ позволява да работи като кореспондент на BBC, част от програмата "World Report" (световен доклад). През 1994 г. получава позицията на водещ на централната емисия "По света и у нас" на БНТ. Анкова се утвърждава като едно от основните и най-познати лица на националната телевизия през 90-те години до напускането ѝ, за да се премести да живее със семейството си в Гърция. Въпреки това Анкова не прекратява професионалните си отношения с БНТ, а получава позицията на официален кореспондент в гръцката столица.

От 1 ноември 2004 г. до 1 август 2010 г. е директор на "Новини и актуални предавания" към дирекция "Информация".

Вяра Анкова е 21-вият генерален директор на Националната телевизия, наследявайки Уляна Пръмова. В конкурса за поста участват и Радомир Чолаков, Радослав Главчев, Светлана Божилова, Любица Кулезич и Александър Бешков, като последният е отстранен заради доказана принадлежност към бившите структури на Държавна сигурност.

На 25 юли 2013 г., въпреки много съмнения относно незаличено участие във фирма и спорове относно успеха на първия ѝ мандат, е преизбрана за Генерален директор на БНТ.

Омъжена е за бившия футболист и бивш президент на ПФК Левски Томас Лафчис, от когото има три деца - Константин Лафчис, Хелена-Мария Лафчис и Натали Лафчис.

Мнения за Вяра Анкова


 

Други български журналисти

12   10
Ани СаличДнес е 14.12.2019 г.

Имен ден имат: Снежа, Снежана, Снежка, Снежи, Снежна, Снежанка

На тази дата са родени: Теодора Духовникова, Свилен Нейков, Людмил Кирков, Иван Вуцов, Виден Табаков

Годишнина от смъртта на: Ангел Каралийчев - 47 години (1972 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

През 2005 г. той получава Шахматен Оскар за изключителните си постижения през годината. Топалов е първият и единствен българин, носител на това отличие и на званието "Световен шампион".
вижте за кой се отнася друго