Вяра Анкова

Вяра Анкова
Име:Вяра Анкова
Категория:български журналисти
Професия:журналист и телевизионен водещ
Родена:05.02.1966 г. в София
Зодия:зодия Водолей
Вяра Анкова учи в Английската гимназия в София, а след това завършва Софийския университет със специалност "Английска филология".

В БНТ започва работа през 1991 г. в отдел "Обмен за чужбина", а след това се прехвърля в съботно-неделния блок "Добро утро" с Александър Авджиев. Тя е сред първите водещи в предаването, като същевременно работи като репортер и редактор.

Продължава образованието си със специализация по журналистика в щата Уисконсин, САЩ, както и специализация в същата област в британската медийна мрежа BBC. Малко след това печели конкурс на CNN за чуждестранни специализанти, който ѝ позволява да работи като кореспондент на BBC, част от програмата "World Report" (световен доклад). През 1994 г. получава позицията на водещ на централната емисия "По света и у нас" на БНТ. Анкова се утвърждава като едно от основните и най-познати лица на националната телевизия през 90-те години до напускането ѝ, за да се премести да живее със семейството си в Гърция. Въпреки това Анкова не прекратява професионалните си отношения с БНТ, а получава позицията на официален кореспондент в гръцката столица.

От 1 ноември 2004 г. до 1 август 2010 г. е директор на "Новини и актуални предавания" към дирекция "Информация".

Вяра Анкова е 21-вият генерален директор на Националната телевизия, наследявайки Уляна Пръмова. В конкурса за поста участват и Радомир Чолаков, Радослав Главчев, Светлана Божилова, Любица Кулезич и Александър Бешков, като последният е отстранен заради доказана принадлежност към бившите структури на Държавна сигурност.

На 25 юли 2013 г., въпреки много съмнения относно незаличено участие във фирма и спорове относно успеха на първия ѝ мандат, е преизбрана за Генерален директор на БНТ.

Омъжена е за бившия футболист и бивш президент на ПФК Левски Томас Лафчис, от когото има три деца - Константин Лафчис, Хелена-Мария Лафчис и Натали Лафчис.

Мнения за Вяра Анкова


 

Други български журналисти

17   12
Ани СаличДнес е 23.02.2020 г.

На тази дата са родени: Явор Гърдев, Найден Геров, Михаил Михов - Мишо Бирата


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Портретът му е върху банкнотата от 100 лева.
вижте за кой се отнася друго